ЗАХИСТ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ВІД ШКІДЛИВИХ ВИКИДІВ ОКСИДІВ АЗОТУ ПРИ РОБОТІ КОТЛІВ - Efimov, Oleksander; Tyutyunik, Larisa; Kasilov, Viktor; Ivanova, Lidiya (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2018)
АНОТАЦІЯ Стаття присвячена розвитку методів захисту навколишнього середовища від шкідливих викидів оксидів азоту при роботі парових та водогрійних котлів. Скорочення викидів оксидів азоту в атмосферу димовими газами принципово може бути здійснено по таких основних напрямах: застосування спеціальних технології спалювання палива, що запобігає значному окисленню азоту, зокрема використання для горіння в якості окислювача кисню; застосування рідких або твердих сорбентів, що поглинають з димових газів оксиди азоту з подальшою регенерацією і отриманням товарних форм зв’язаного азоту; каталітичне розкладання оксиду азоту на елементарний азот і кисень. Ключові слова: паровий та водогрійний котел, органічне паливо, оксиди азоту, шкідливі домішки, навколишнє середовище, сірка, пил, шлак, оксиди сірки, зола.