ИССЛЕДОВАНИЕ ТЕПЛОВОГО СОСТОЯНИЯ ГИДРОГЕНЕРАТОРА ЗОНТИЧНОГО ТИПА МЕТОДАМИ САЕ_ЭТМ - Tretiak, Oleksii; Kovryga, Anton; Repetenko, Myhaylo; Nurmetov, Roman (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2019)
У представленій роботі розглянуто дослідження теплового стану гідрогенератора зонтичного типу потужністю 60 МВт. Показана можливість визначення граничних умов 3 роду, необхідних для визначення термонапруженого стану деталей і вузлів гідрогенераторів, що виникають в їх конструктивних та "активних частинах". Критерієм збіжності запропонованого методу стало визначення мінімально допустимих втрат на вентиляцію при забезпеченні потрібної витрати охолоджуючого повітря, необхідного для охолодження машини. При цьому зберігається рівномірність температурних полів "активних частин" генератора. Особливістю конструкції системи вентиляції стали спеціально спрофільовані нагнітальні елементи у вигляді пластин, що закріплені на ободі ротора. Ключові слова: гідрогенератор, граничні умови, система вентиляції, умова симетрії.