Базові основи розрахунків та оптимізації параметрів устаткування енергоблоків АЕС методами математичного моделювання - Єфімов, Олександр; Ільченко, Борис; Тютюник, Лариса; Єсипенко, Тетяна; Мотовільнік, Анастасія; Гаркуша, Тетяна (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2021)
У матеріалах статті розглянуті базові основи розрахунків та оптимізація окремих параметрів і характеристик устаткування енергоблоків АЕС, які тісно пов’язані з процесами їх проектування і конструювання. Сучасні енергоблоки АЕС є складними технічними системами. Вони включають до себе безліч взаємопов’язаного між собою устаткування різного технологічного призначення, що забезпечує виконання енергоблоками складної функції виробництва електричної енергії та теплоти встановленої якості і за заданим графіком навантаження. Повні математичні моделі функціонального стану паротурбінних енергоблоків АЕС характеризуються великою кількістю нелінійних зв’язків і містять неявні функції. Це ускладнює методи та принципи їх математичного моделювання і обумовлює застосування спеціальних принципів та підходів.