Оцінка технічного стану теплообмінника аварійного розхолодження для реакторної установки типу В-320 з метою продовження терміну його експлуатації - Коньшин, Валерій; Заяць, Микола (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2021)
Продовження терміну експлуатації атомних електричних станцій України у понадпроектний період як і у більшості країн, які експлуатують ядерні енергоблоки, є прийнятою стратегією і здійснюється практично. У зв’язку з цим виникає потреба у проведенні перевірочного розрахунку основних елементів енергообладнання, що визначають ресурсні характеристики. В роботі проведено оцінку технічного стану теплообмінника аварійного розхолодження енергоблоку № 3 ВП ЮУАЕС. Виконано аналіз проектної, технічної та експлуатаційної документації в обсязі попередньої оцінки технічного стану. Визначені потенційні механізми старіння елементів теплообмінника. Описано методику проведення перевірочних розрахунків на статичну, циклічну та сейсмічну стійкість. Розрахункова модель теплообмінника аварійного розхолодження виконана в розрахунковому коді APM Structure 3D. Напружено-деформований стан теплообмінника розрахований з використанням скінчено-елементного методу дискретизації розрахункової області. Наведені результати перевірочного розрахунку теплообмінника аварійного розхолодження в розрахункових станах, що відповідають нормальним умовам експлуатації, гідровипробуванням та при сейсмічних впливах в умовах максимального розрахункового землетрусу. Встановлена відповідність фактичних напружень в розрахункових зонах теплообмінника допустимим, зазначеним в діючій нормативній документації. Визначена величина пошкоджуваності елементів теплообмінника для допустимої кількості циклів навантаження. Циклічна міцність елементів теплообмінника аварійного розхолодження з урахуванням терміну експлуатації, рівного 60 років включно, забезпечена в відповідності з вимогами.