Підвищення ефективності топкового процесу низькотемпературних печей малої потужності - Абдулін, Михайло; Бєтін, Юрій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2023)
З проблемами ефективної організації топкових процесів у пекарських низькотемпературних печах зіткнулися світові виробники печей для харчової промисловості. З метою підвищення рівня ефективності організації топкового процесу в печах з виробництва кексів та вафельного листа до Науково-виробничого підприємства «СНТ», звернулося керівництво однієї із європейських компанії – виробників низькотемпературних печей малої потужності. Такі ж самі проблеми існують при роботі печей і на деяких кондитерських фабриках в Україні. Авторами статті був проведений аналіз ефективності організації топкових процесів у промислових пекарських печах, що працюють на природному газі, які організовані двома різними технологіями спалювання: у пекарській печі з випікання кексів топковий процес організований за допомогою пальникового пристрою вихрового типу, що працює в імпульсному режимі; у печі з випікання вафельного листа реалізована мікрофакельна технологія спалювання газу. Виявлено деякі недоліки використання вищезгаданих технологій для даних печей та запропоновано шляхи їх усунення.