Конструкційні матеріали активних зон ядерних реакторів нового покоління - Єфімов, Олександр; Пилипенко, Микола; Тютюник, Лариса; Гаркуша, Тетяна; Єсипенко, Тетяна; Мотовільнік, Анастасія (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2023)
У матеріалах статті розглядається аналіз конструкційних матеріалів активних зон ядерних реакторів нового покоління. Аналіз відображає загальні уявлення про розвиток реакторних технологій: у 1950-60-х роках було створено перше покоління реакторів; на початку 1970-х років почалася експлуатація промислових реакторів - реакторів другого покоління: реактори з водою під тиском (ВВЕР, PWR), реактори з киплячою водою (РБМК, BWR), важководні реактори (CANDU), а також реактори з газовим охолодженням (AGR). Подальший розвиток деяких типів реакторів дозволив у 1980-х роках створити реактори третього покоління. Пріоритет при виборі напрямків розвитку в категорії революційних проектів повинні мати пропозиції, здатні внести нову якість у вирішення проблем атомної енергетики майбутнього. Перспективні реактори мають переваги в економічності, безпеці, надійності та нерозповсюдженні ядерних матеріалів. Ефективність і надійність конструкційних матеріалів визначаються сукупністю змін характеристик матеріалів в результаті всього комплексу явищ, що відбуваються в них в області опромінення, у зв’язку з параметрами, що змінюються, і умовами експлуатації. Використання металів високої чистоти як вихідних компонентів нових конструкційних матеріалів і розробка або оптимізація технологій їх виплавки повинні забезпечити необхідний рівень характеристик і властивостей виробів з них. Реалізація цих концепцій має бути забезпечена розробкою нових конструкційних матеріалів: феритно-мартенситних і аустенітних сталей, нікелю та інших нових сплавів.