Розрахункове аеродинамічне дослідження вихідної частини потужної парової турбіни в широкому діапазоні режимів роботи - Юдін, Юрій; Малимон, Іван (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2024)
Проведено серію розрахункових досліджень аеродинамічних характеристик моделі останнього ступеня ЦНТ парової турбіни з вихідним патрубком. Дослідження виконано в широкому діапазоні режимів роботи останнього ступеня GV2. Модель ступеня побудовано за допомогою програмного комплексу AxSTREAM і розраховано в програмному комплексі 3D Solver. Модель патрубку виконано вісесиметричною. Розподіл параметрів для розрахунків взято з експериментальних даних, отриманих на ПД ГРЕС за участі кафедри турбінобудування НТУ «ХПІ». Результати розрахунку задовільно верифіковано з експериментом. Отриману розрахункову модель можливо використовувати при подальших розрахункових дослідженнях з метою пошуку шляхів оптимізації вихідних каналів турбомашин.