Про підвищення екологічної ефективності парку котельних установок у сучасних умовах - Елькін, Юрій; Воінов, Олександр (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2024)
Серед галузей виробництва екологічно найбільш агрессивною є енергетика, а серед її об’єктів – котельні установки. Склалася необхідність спільного вирішення проблеми зниження шкідливого впливу котельних установок на природне середовище та проблеми корисного впливу їх на світову енергетику. До котельних установок, що відпрацювали частину ресурсу працездатності та викидають у зовнішнє середовище значну кількість забруднюючих шкідливих рнечовин, доцільно застосовувати часткове оновлення, при якому екологічно покращується топковий процес. Застарілі установки в перспективі доцільно замінити еквівалентними за потужністю альтернативними джерелами енергії.