Подальше удосконалення математичної моделі термо та газодинамічних процесів в турбіні без робочих лопаток частини ступенів - Усатий, Олександр; Кльоб, Антон (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2024)
Поточний стан енергосистеми України характеризується суттєвим напруженням і нестачею генеруючих потужностей. Відновлення та впровадження нових генеруючих потужностей потребує великих об’ємів відповідних ресурсів та часу. Найбільш малозатратним та відносно швидким варіантом покращення стану енергосистеми може бути тимчасове використання пошкодженого енергетичного обладнання після відповідних профілактичних та ремонтних заходів. Враховуючи аварійний стан парових турбін багатьох електростанцій, потрібно мати інструмент для оцінки їх ефективності і потужності, а також можливості та доцільності подальшого їх використання після пошкодження. В роботі розглядається удосконалена математична модель термо та газодинамічних процесів в турбіні без робочих лопаток частини ступенів. Наведені результати тестових розрахунків проточних частин циліндрів різних парових турбін за відсутності робочих лопаток, як окремих ступенів, так і групи ступенів. Виявлені характерні закономірності впливу на ефективність проточної частини місця розташування ступеня без робочих лопаток в циліндрі турбіни. Найбільше зниження ефективності і потужності циліндру виникає в випадку відсутності робочих лопаток в ступенях, які розташовані ближче до голови циліндрів. Найменші втрати ККД і потужності досягаються при відсутності робочих лопаток останнього ступеня. В соплових решітках ступенів, які розташовані безпосередньо за ступенями без робочих лопаток, суттєво зростають рівні втрат енергії. Використання розробленої математичної моделі дозволяє знаходити рішення щодо підвищення ефективності турбін з відсутніми робочими лопатками частини ступенів за рахунок зміни геометрії відповідних соплових решіток.