Комплексний метод розрахунку систем повітряного охолодження газових турбін та систем змащування підшипникових вузлів - Тарасов, Олександр; Литвиненко, Оксана; Михайлова, Ірина; Ісмайлов, Владислав (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2024)
Стаття присвячена удосконаленню методики розрахунку повітряних систем охолодження і систем маслозабезпечення підшипників газових турбін шляхом обґрунтованого вибору граничних умов і структури гомогенного потоку, що дозволяє в процесі розробки опорних вузлів ротора двигуна визначити вплив геометричних і режимних параметрів на розподіл масла і коефіцієнта тепловіддачі у стінок камери, що утворює масляну порожнину. При моделюванні особливу увагу приділено фізики процесу, так як в каналах системи охолодження може рухатися охолоджувач з різними властивостями, а саме: рідина (масло), газ (повітря) або маслоповітряна суміш. Якщо в каналі двофазна речовина, то властивості залежать не тільки від величини газовмісту, але і від орієнтації і геометричних характеристик каналів, по яких вона тече.