Критичні стискаючі сили і форми втрати стійкості напрямних каналів тепловиділяючих збірок ядерних реакторів ВВЕР-1000 - Yefimov, A V; Maksimov, M V; Romashov, Yu V (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
Розглянуто стійкість деформування при осьовому стисканні трубчастого направляючого каналу, що з’єднує голівку і хвостовик тепловиділяючої збірки ядерного реактора ВВЕР-1000. Досліджено вплив умов закріплення країв направляючого каналу на величини критичних стискаючих сил і напружень, а також на форму вигину при втраті стійкості. Отримані величини критичних стискаючих сил і напруг показують можливість вигину напрямних каналів через втрату стійкості, причому форма такого вигину може містити одну-дві точки перегину, що суттєво утруднить рух органів регулювання системи управління і захисту.