Діагностування термонапруженого стану і оцінка спрацювання ресурсу роторів високого та середнього тиску турбіни Т-250/300-240 - Shulzhenko, N G; Gontarovskiy, P P; Garmash, N G; Efremov, Yu G (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
Представлені основні особливості визначення термонапруженого стану і оцінки спрацювання ресурсу високотемпературних роторів високого та середнього тиску парової турбіни Т-250/300-240 на реальних режимах роботи турбоагрегату. Для визначення фактичних режимів роботи, граничних умов теплообміну по ступеням і ущільненням роторів використовуються дані автоматичної системи управління технологічними параметрами (АСУ ТП), які визначаються при експлуатації турбіни. Нестаціонарні температурні поля і термонапружений стан у високотемпературних роторах одержані за допомогою методу скінченних елементів (МСЕ). Для оцінки спрацювання ресурсу визначається пошкодженість від малоциклової втоми і повзучості у найбільше небезпечних зонах роторів.