Дослідження течії в лабіринтовому ущільненні - Bondarenko, G A; Baga, V N (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
Представлені результати чисельного і фізичного моделювання лабіринтового ущільнення. Чисельне дослідження проводилося з використанням програмного комплексу Flow Vision, а фізичне – на спеціальному експериментальному стенді. Виконаний ряд досліджень впливу режимних і деяких геометричних параметрів на роботу лабіринтового ущільнення: перепаду ущільнюваного тиску, частоти обертання валу, радіального зазору, та ін. Встановлена залежність умовного коефіцієнта витрати лабіринтового ущільнення від частоти обертання валу, величини відношення тиску перед і за ущільненням. Показаний вплив розподіл тиску по довжині ущільнення на його умовний коефіцієнт витрати .