Вплив орієнтації рядів отворів на циліндричній ділянці вхідної кромки на ефективність плівкового охолодження - Petelchyts, V Yu; Pysmennyi, D N; Dashevskyy, Yu J (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
Наведено результати чисельного моделювання плівкового охолодження пластини з трьохрядною системою циліндричних отворів на вхідній циліндричній ділянці з радіальною системою отворів при різних кутами відхилення бокового отвору та з системою паралельних отворів. Розглянуто три варіанти систем радіальних отворів з різними кутами відхилення бокового отвору від центральної лінії (): 15, 30 і 45. Розміри розрахункової моделі та початкові дані були прийняті характерними для робочої лопатки турбіни високого тиску. Порівняння всіх варіантів моделювання проводилося за осередненої ефективності плівкового охолодження для параметра вдуву від 0,5 до 2,0. Проведено порівняльний аналіз ефективності плівкового охолодження, як ділянки вхідної кромки, так і плоскої поверхні. Моделювання виконано за допомогою програмного комплексу ANSYS CFX.