Про вплив на характеристики вихідних дифузорів числа Маха за останнім ступенем турбіни - Yudin, Yu A; Subotovich, V P; Yudin, A Yu; Temchenko, S A (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
Виконані розрахункові дослідження за допомогою CFD двох вісесиметричних вісерадіальних дифузорів, характерних для вихлопних патрубків парових турбін, в широкому діапазоні зміни тиску на виході дифузорів при наявності надбандажної витоки. Показано, що коефіцієнти повних втрат досліджених дифузорів, що істотно відрізняються на дозвукових режимах, мають близькі значення на навколозвукових швидкостях потоку. Визначено коефіцієнти внутрішніх втрат і з вихідною швидкістю, характер течії в диффузорах. Отримані результати дозволять в деякій мірі доповнити базу даних проектувальників, що вирішують задачі конструювання дифузорів вихідних патрубків для швидкостей потоку близьких до швидкості звуку.