Досвід розрахунку течії газу в ступенях відцентрових компресорів у програмному комплексі ANSYS CFX з урахуванням реальних властивостей стисливого середовища - Nefedov О. M; Skoryk, A V (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
У статті наведено результати числового моделювання течії природного газу в відцентровому компресорі високого тиску із застосуванням моделі ідеального газу і моделі реального газу Соаве – Редліха – Квонга. Зіставлення результатів розрахунку з експериментом підтверджує доцільність врахування реальних властивостей газу при моделюванні течії в таких компресорах. Подальше уточнення розрахункової моделі може бути направлено на моделювання течії з урахуванням зазорів між статорними і роторними елементами компресора, вплив яких на характеристики компресорів високого тиску особливо значний.