Дискретний підхід до опису крупнодисперсної вологи при визначенні механічних втрат в останньому ступені ЦНТ вологопарових турбін - Шубенко, О. Л.; Стрельніков, І. С.; . (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
Представлено теоретичні методи розрахунку механічних втрат від вологості в останніх ступенях ЦНТ потужних парових турбін на основі дискретного підходу до опису крупнодисперсної вологи й законів збереження. Отримано нові вираження, що узагальнюють прийняті раніше рішення для механічних втрат потужності робочого колеса, що включають у себе втрати гальмування, що дає можливість досить просто розраховувати повні механічні втрати ступеня, як у сукупності, так і по характерних взаємодіях краплинної вологи з парою й лопатками. Показано залежності від ступеня реактивності наведеної потужності механічних втрат і коефіцієнта повернення витрати крупнодисперсної вологи, отримані при дослідженні напрямків поліпшення геометрії верхнього перетину робочих лопаток. Дано рекомендації з вибору деяких конструктивних параметрів ступеня.