Сучасні методи термоекономічного аналізу та діагностики холодильних машин та теплових насосів - Братута, Е. Г.; Харлампіді, Д. Х.; Шерстюк, О. В.; Сніховский, Є. Л.; . (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
У статті показано, що обмеженість енергетичних методів аналізу ефективності процесів термотрансформації обумовила розвиток сучасних, більш універсальних ексергоекономічних підходів, які дозволяють урахувати взаємопов’язаний вплив структурно-геометричних та режимних характеристик холодильних машин і теплових насосів на їх економічність. Аналізуються два класи методів: алгебраїчний і чисельний з характеристикою їх особливостей, переваг і недоліків в залежності від технологічного призначення термотрансформаторів і умов їх експлуатації, що визначають ступінь, реалізації технічного потенціалу енергозбереження.