Рівняння гідроагрегата як елемента САР з урахуванням універсальної характеристики гідротурбіни - Булгаков, В. .А.; Вахрушева, О. .С.; Дяченко, Е. .А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
Розробці нових проточних частин гідротурбін на напори понад 300 метрів присвячено ряд теоретичних і експериментальних досліджень. Системи управління і регулювання гідротурбін повністю автоматизовані. Підвищення одиничної потужності гідротурбіни призводить до зміни конструкції гідротурбін. Тому необхідно проводити експериментальні дослідження. Матеріали цих досліджень були використані при складанні рівняння турбіни. Пропонується спосіб обчислення коефіцієнтів рівняння і постійних часу по даній універсальної характеристики. Ця характеристика використовується для побудови статичних характеристик регулювання.