Дослідження аеродинамічних і енергетичних характеристик вихлопного відсіку ЦНТ «ступінь-дифузор» - Швецов, В. Л.; Кожешкурт, І. І.; Конев, В. А.; Солодов, В. Г.; Хандримайлов, А. А.; . (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
Виконано чисельне дослідження аеродинамічних і енергетичних характеристик останнього ступеня ЦНТ потужної парової турбіни з підключеним каналом міжступеневого зазору і вхідною дільницею каналу дифузора вихлопного патрубка на стаціонарному режимі з використанням властивостей вологої пари на основі одношвидкістного наближення і рівноважної конденсації. Подано тривимірну структуру, осереднені аеродинамічні характеристики елементів відсіку, енергетичні характеристики каналів ступеня. Проаналізовано вплив геометричних елементів – щілин відсмоктування вологи, дротової демпферної в’язі і периферійного суцільнофрезерованого поличного бандажу на течію в каналах ступеня. Дискутується ефект і параметри струмини надбандажної протічки на течію в дифузорі, вплив дротової демпферної в’язі на енергетичні характеристики ступеня. Досліджено ефект можливого перетікання пари через технологічну щілину в лопатці поблизу дротової демпферної в’язі.