Визначення параметрів за напіввідкритим робочим колесом відцентрового компресорного ступеня з урахуванням втрат на тертя диску й перетікання в зазорі між корпусом і торцями лопаток - Євгеньев, С. С.; Футин, В. А.; Шубкин, И. М. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
На основі експериментальних даних і розрахунків за допомогою методу кінцево-об’ємних елементів по програмі FlowVision отримані параметри за напіввідкритим робочим колесом відцентрового компресорного ступеня. Параметри робочого колеса визначені з урахуванням втрат на тертя дисків і перетікання газу в міжлопаткових каналах. Ці параметри впливають на ефективність робочого колеса і є граничними умовами при розрахунку осьових і радіальних сил. Уточнення цих параметрів сприяє підвищенню надійності й економічності робочого колеса. У даній роботі для розрахунку відносних втрат на перетікання в зазорах між лопатками робочого колеса й корпусом і на тертя диска використані узагальнені експериментальні дані, що враховують вплив фактичних коефіцієнтів витрати ступеня й реактивності робочого колеса, геометрії бічного зазору між диском і корпусом, величини й напрямки витрати витоку біля диска на його тертя, а також вплив граничних умов за робочим колесом у вигляді статичного тиску й закручення потоку безпосередньо в бічному зазорі.