Аналіз работоспроможності радіальних підшипників ковзання турбомашин на водяній мастильній рідині - Рухлінський, В. В.; Кожевніков, В. П.; Борисенко, О. М. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2016)
Запропоновано в якості альтернативної змащувальної рідини в опорах ковзання турбін ТЕС та АЕС використовувати воду. Проведені експериментально-теоретичні дослідження радіальних підшипників при змащуванні їх рідиною, яка містить воду. Числові дослідження виконані на основі трьохмірної неізотермічної течії змащувальної рідини в зазорі радіального підшипника з урахуванням теплообміну між змащувальним шаром і елементами підшипника, які його обмежують. Мала в’язкість води обумовлює турбулентний режим течії, що було враховано за допомогою моделі Рейхардта.