Математичне моделювання і ідентифікація фактичних теплових втрат через пошкоджену ізоляцію трубопроводів теплотрас - Підкопай, В. М.; Ганжа, А. М.; Марченко, Н. А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2016)
У статті розглядаються проблеми якісного теплопостачання житлових масивів від централізованих джерел енергії. Для забезпечення необхідною кількістю теплової енергії споживачів, потрібно компенсувати втрати тепла, які виникають при передачі. Розроблено математичні моделі та методика визначення фактичних втрат теплової енергії через поверхню ізоляційного матеріалу трубопроводів з урахуванням його пошкодження в процесі експлуатації і режимів роботи теплової мережі. Адекватність моделі підтверджується аналітично. За допомогою даної методики можна оцінювати і прогнозувати теплові втрати в тепломережі, а також ефективність теплопостачання і потенціал енергозбереження.