Модель енергозберігаючого управління нагнітачами теплових електростанцій - Канюк, Г. І.; Мезеря, А. Ю.; Лаптінов, І. П. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2016)
Запропоновано модель енергозберігаючого керування нагнітачами (насоси та вентилятори) теплових електричних станцій. Показано фактори, що впливають на енергетичну ефективність роботи нагнітача. Складено векторну структурну схему нагнітача та отримано аналітична залежність енергетичних втрат від основних технологічних параметрів нагнітача. Встанавлені залежності між основними параметрами насосної установки – тиском, об’ємною подачею, параметрами керуючого впливу – частотою обертання насоса та положенням регулюючої засувки.