Вплив окружної нерівномірності властивостей матеріалу на неосесиметричне деформування ротора турбіни - Шульженко, М. Г.; Гонтаровський, П. П.; Протасова, Т. В.; . (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2016)
Оцінено можливість незворотного деформування роторів внаслідок окружної нерівномірності границі текучості. Чисельні дослідження виконано на основі методу скінчених елементів в поєднанні з розкладанням рішень в окружному напрямку в ряди Фур’є. Показано, що з перевищенням номінальної частоти обертання місцеві пластичні деформації, що з’являються, спричиняють значний прогин ротора при окружній нерівномірності границі текучості матеріала.