ОЦІНКА НАВАНТАЖЕНОСТІ НЕЛІНІЙНИХ З’ЄДНАНЬ ЕЛЕМЕНТІВ СИСТЕМИ ТУРБОАГРЕГАТ-ФУНДАМЕНТ-ОСНОВА ПРИ СЕЙСМІЧНИХ ДІЯХ - Gontarovskiy, Pavel Petrovich; Garmash, Nataliya Grigor'evna (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2018)
За допомогою розробленої на основі методу скінченних елементів розрахункової методики проведено аналіз навантаженості елементів кріплення турбоагрегату на фундаменті для різних варіантів їх пружно-демпферних характеристик. Розрахункова модель складалась із довільно орієнтованих стержнів та зосереджених мас. Оцінено навантаженість елементів упорного підшипника, який у більшості випадків має найменший запас міцності (несної здатності). Показано, що наявність зазорів у елементах кріплення викликає значне підвищення динамічних навантажень. Розрахунки проведено для синтезованої сейсмограми семибального землетрусу, яка викликає найбільш широкий спектр навантаження в порівнянні з іншими реальними сейсмограмами. Ключові слова: турбоагрегат, фундамент, сейсмічне навантаження, нелінійні пружно-демпферні елементи