УТИЛІЗАЦІЯ ТЕПЛОТИ ДИМОВИХ ГАЗІВ КОТЕЛЬНІ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ОРГАНІЧНОГО ЦИКЛУ РЕНКІНА - Shubenko, Oleksandr; Malyarenko, Vitaliy; Senetskyi, Oleksandr Volodymyrovych; Babak, Mykola (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2018)
Визначається доцільність впровадження на водогрійній котельні з котлами ПТВМ-100, що спалюють природний газ, утилізаційної електрогенеруючої установки. Остання побудована на базі органічного циклу Ренкіна та обогрівається димовими газами котлів. Показано, що ефективним робочим тілом для такої установки є фреон R600a. Виконано розрахунки теплової схеми установки на трьох режимах функціонування на протязі року; визначені терміни її окупности при електричній потужності 100, 200 та 300 кВт.