Витратні характеристики соплової решітки в умовах сумісної роботи з радіальним дифузором - Лапузін, Олександр; Суботович, Валерій; Юдін, Юрій; Науменко, Світлана; Малимон, Іван (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2021)
Представлені результати дослідження кільцевих соплових решіток малорозмірної газової турбіни середньої віяловості разом з радіальним дифузором. Завдяки використанню дифузора зі ступенем розширення 2,37 і компресора зі ступенем стиску 2,0 аеродинамічні характеристики решіток визначені в широкому діапазоні зміни числа Рейнольдса від 4∙105 до 106 і приведеної швидкості від 0,4 до 1,13. Коефіцієнт витрати соплових решіток знайдений на всіх режимах за інтегральною методикою з використанням дренажів за решіткою. Коефіцієнт втрат кінетичної енергії й кути потоку обчислені на підставі виміру параметрів потоку на трьох контрольних режимах за допомогою орієнтуємих пневмометричних зондів.