Дослідження впливу тангенціальної нерівномірності параметрів потоку на газодинамічні характеристики соплових решіток турбомашин - Лапузін, Олександр; Суботович, Валерій; Юдін, Юрій; Науменко, Світлана; Малимон, Іван (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2022)
Аеродинамічна ефективність соплових решіток парових і газових турбін визначається багатьма факторами, одним з яких є степінь нерівномірності у тангенціальному і радіальному напрямках параметрів просторового потоку за решітками. В процесі усереднення цих параметрів визначаються інтегральні характеристик решіток: два кути потоку, коефіцієнт швидкості або коефіцієнт втрат кінетичної енергії. Кут, що враховує рівень усередненої радіальної складової швидкості, визначає рівень кінематичних втрат у решітці. Навіть за циліндричних меж решітки цей кут відрізняється від нуля, а кінематичні втрати зменшують ефективність решітки на 30 %–50 %. У статті наведені результати експериментального дослідження впливу тангенціальної нерівномірності швидкості та кутів просторового потоку на кінематичні втрати на різних радіусах соплової решітки останнього ступеня парової турбіни і соплової решітки першого ступеня газової турбіни.