Дослідження ресурсних показників ротора середнього тиску турбіни К-200-130 - Ліщук, Сергій; Пешко, Віталій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2024)
Робота присвячена дослідженню ротора середнього тиску турбіни К-200-130, який вичерпав парковий ресурс у 220 тис. год та 800 пусків, а саме проводиться прогнозування довговічності роботи даного обладнання та продовженні експлуатації на понадпарковий термін служби. Розроблено геометричну модель найбільш навантаженої частини ротора – від середини шийки валу в зоні опорно-упорного підшипника до диску п’ятого ступеня. Головною зоною дослідження обрано галтель 13 ступеня з боку 14 ступеня. Причиною дослідження даної зони є те, що це найбільш навантажена зона по досвіду авторів та аналогічних досліджень. Аналіз стану сталі показав, що при роботі в типовому напівбазовому режимі експлуатації, накопичене пошкодження в металі ротора за циклічними механізмами руйнування складає 27 %. Статичне пошкодження становить 49 %. Таким чином, сумарна пошкодження металу знаходиться на рівні 76 %, що встановлює залишковий ресурс ротора середнього тиску турбоагрегату К-200-130 63300 год.