Комплексне моделювання біогазової установки у складі когенераційної системи - Chaikovskaya, E E; Molodkovets, B I (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
Запропоновано комплексне моделювання біогазової установки, що дозволяє встановлювати температуру теплоносія, що гріє, на вході в теплообмінник, вбудований в метантенк, при зміні температури теплоносія, що гріє, на виході із теплообмінника для підтримки функціонування біогазової установки на основі теплового насоса, що використовує зброджене сусло у якості низькопотенційного джерела енергії. Це дозволяє, наприклад, при виробництві 352,5 м3/добу біогазу здобути економію біогазу 25,4 тис. м3/рік, що при підвищенні товарності біогазової установки на 13,94 %, надає можливість знизити собівартість виробництва електроенергії та теплоти в межах (20–30) %.