Порівняльний аналіз термоекономічних моделей парокомпресійної теплонасосної установки - Tarasova, V A (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2015)
У статті розглянуті основні термоекономічні моделі формування вартості тепла, виробленого парокомпресійною теплонасосною установкою (ТНУ). При тестуванні термоекономічних моделей застосовано універсальний метод оцінки якості енергетичних потоків, який засновано на рівняннях вартісних і ексергетичних балансів. Зроблено висновок про те, що розглянуті моделі працездатні і можуть бути застосовані для оцінки вартості тепла виробленого ТНУ. Однак для проведення поглибленого термоекономічного аналізу ТНУ переважно використання моделі на основі негентропійного підходу, що дозволяє коректно оцінити вартості деструкції ексергії.