Комбінований протиерозійний захист робочих лопаток останніх ступенів потужних парових турбін - Швецов, В. Л.; Ковальский, О. Е.; Картмазов, Г. М.; Солодов, В. Г.; Кожешкурт, І. І.; Конев, В. О.; . (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
У роботі представлено теоретичне і експериментальне обґрунтування нового підходу до створення високоефективного протиерозійного захисту комбінованого типу робочих лопаток останніх ступенів енергетичних турбін виробництва ВАТ «Турбоатом». Показано, що за допомогою чисельного експерименту на базі комплексної математичної моделі ерозії, яка враховує основні робочі процеси в проточній частині, а також сучасних технологій створення нових ерозійно-стійких покриттів методом атомно-іонного розпилення матеріалів у вакуумі (АІР), можливо істотне збільшення ерозійної стійкості робочих лопаток за рахунок раціонального комбінування заходів активного і пасивного захисту від ерозії останніх ступенів потужних парових турбін, які розробляються в ВАТ «Турбоатом».