Автоматизована оцінка спрацювання ресурсу високотемпературного ротора турбіни - Шульженко, М. Г.; Гонтаровський, П. П.; Матюхін, Ю. І.; Гармаш, Н. Г.; Гонтаровский, В. П. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
Викладаються основні принципи побудови розрахунково-експериментальної системи діагностики термонапруженого стану, призначеної для контролю спрацювання ресурсу високотемпературних роторів парових турбін на реальних режимах роботи турбоагрегату. Використовуються дані автоматичної системи управління технологічними параметрами (АСУ ТП), що визначаються при експлуатації турбіни, а також експериментальні характеристики матеріалу роторів. Система дозволяє виявити найбільше небезпечні режими вироблення ресурсу, а також оптимізувати пуско- зупинні та перехідні режими роботи.