Вимірювання осьових газових навантажень, діючих на ротор відцентрового компресора з магнітними підшипниками - Євгеньєев, С. С.; Футін, В. О. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
Точне визначення осьових газових навантажень, що діють на ротор відцентрового компресора, дозволяє підвищити надійність і довговічність компресора. На основі експериментальних даних та розрахунків за відомим методом визначені осьові газові навантаження, що діють на закрите робоче колесо. Представлена методика визначення осьових газових навантажень, що діють на ротор відцентрового компресора, що включає тарировку осьового каналу магнітного підвісу і вимір сили струму в осьових електромагнітах при роботі компресора. При розрахунку осьового газового навантаження враховувалися: геометрія бокового зазору між дисками і корпусом, величини і напрями витрати витоку близько дисків, статичний тиск за робочим колесом і закрутка потоку безпосередньо в бічному зазорі. Порівняння результатів розрахунку і експерименту показало добрий якісний їх збіг.