Геліоколектор гарячого водопостачання і вентиляції - Овсянникова, І. М.; Немировский, І. А.; Ганжа, А. М. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
Територіальне розташування України не дозволяє ефективно використовувати сонячні колектори гарячого водопостачання в холодний період року. Застосування їх в якості рекуператорів витяжного повітря дозволить ефективно їх використовувати і в опалювальний період . Це відбувається за рахунок того, що холодне повітря нагрівається теплотою відпрацьованого повітря з приміщень саме в сонячному колекторі, звідки вже попередньо нагріте повітря прямує в приміщення. Досліди показали, що в результаті застосування сонячних колекторів в якості рекуператора витяжного повітря, можна нагріти повітря з вулиці від температури –10°С до (4,55–6,07) С. Таким чином значно знижуються витрати тепла на опалення.