Показники роботи протитискової турбіни ПР-6-35/5/1,2 в системах теплофікації - Чепурной, М. М.; Ткаченко, С. Й.; Резидент, Н. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2014)
Здійснено аналіз і визначено основні показники ефективності роботи турбогенератора з паровою турбіною ПР-6-35/5/1,2 при різних парових і електричних навантаженнях. Визначено питому витрату умовного палива на сумісне виробництво теплової і електричної енергії, коефіцієнт використання теплоти палива та частку теплоти палива, яка витрачена на виробництво теплової енергії. З використанням вище вказаних показників встановлено, що найбільш ефективна робота зазначеної турбоустановки досягається за умови номінальної електричної потужності та допустимої витрати пари через відсік низького тиску, а зменшення тиску в регульованому відборі турбіни зумовлює підвищення ефективності її роботи. Крім того, показано, що недовантаження протитискової турбіни з відбором пари для будь-яких режимів роботи призводить до суттєвого погіршення ефективності роботи паротурбінної установки.