Моделювання впливу явищ повзучості на напружено-деформований стан високонапряженних елементів парових турбін - Гришин, М. М.; Губський, А. М.; Пальков, С. А.; Пальков, І. А.; . (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 2016)
Представлена чисельна реалізація методики оцінки впливу явищ повзучості на напружено-деформований стан високонапружених елементів парової турбіни. Розглянуто технологію обробки наявних в літературних джерелах експериментальних кривих повзучості. Технологія базується на методі найменших квадратів. Задля моделі повзучості обрана модифікована часова модель повзучості зі зміцненням, що належить до методів неявної повзучості і характеризується стійкістю, точністю і швидкістю рішення. Проведено порівняння експериментальних кривих повзучості і кривих, отриманих аналітичним шляхом. Виконано аналіз впливу повзучості на напружено-деформований стан елементів парових турбін. Результати чисельного дослідження показані на тлі зміни напруг і деформацій з часом в замковому з’єднанні робочих лопаток з диском і у внутрішньому корпусі парової турбіни К-500-240.