Можливості підвищення енергоефективності теплових мереж шляхом впровадження когенерації

Автор(и)

  • S Yu Andreyev
  • V A Malyarenko
  • I A Temnokhud
  • O V Senetskyi

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-774X.2015.17.23

Ключові слова:

когенерація, енергозбереження, ТЕЦ, котельня, парова турбіна, газопоршневий двигун, газотурбінна установка, комунальна енергетика.

Анотація

Розглянуті можливості енергозбереження за рахунок когенераційних технологій при перетворенні котельні в міні-ТЕЦ. На прикладі КП «Харківські теплові мережі», запропоновано застосувати вдосконалений алгоритм вибору котельні для модернізації в розряд міні-ТЕЦ. В якості основного критерію алгоритму пропонується потужність електротехнічного обладнання, що експлуатується на котельні. Здійснено порівняння основних показників поршневих і газотурбінних двигунів, які працюють у складі електростанцій. Розглянуто обладнання що додатково встановлюється на котельні для виробництва електроенергії. Вибір того чи іншого варіанту реконструкції котелень обумовлюється техніко-економічними показниками.

##submission.downloads##

Як цитувати

Andreyev, S. Y., Malyarenko, V. A., Temnokhud, I. A., & Senetskyi, O. V. (2015). Можливості підвищення енергоефективності теплових мереж шляхом впровадження когенерації. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Енергетичнi та теплотехнiчнi процеси й устаткування, 1(17), 147–155. https://doi.org/10.20998/2078-774X.2015.17.23

Номер

Розділ

Енергетичні та теплотехнічні процеси й устаткування